top of page
  • Writer's pictureBarbora Pavlišová

Skanzen, který nesmíte vynechat

Updated: Feb 19, 2020

Dost často se setkávám s místy, která jsou na pohled velmi krásná a mohou se chlubit staletou historií a uměleckými poklady. Nicméně jsou ve své podstatě mrtvá, nikdo v nich nežije, věci se nepoužívají a lidská noha tam vkročí jen jak do muzea. Bohužel tak ztrácí svoji autentickou podstatu, ale někdy se podaří, že se znovu vzkřísí a žijí novou etapou.



Pro mne je takovým místem skanzen v Rožnově pod Radhoštěm. Ten ožívání několikrát do roka oslavou svátků, jejichž význam si již nyní neuvědomujeme, ale před několika desítkami let byly stále součástí našeho společenského života. Moje babička, jako holka z dědiny, mnohé prožívala a vzpomínala na ně s velkou nostalgií.

Rožnov má své neobyčejné kouzlo obzvláště před Vánoci. Když se člověk vydá z jarmarečného hemžení ve Valašské dědině směrem vzhůru do Dřevěného městečka, je to právě to místo, kde se ocitá v tom nádherném oparu svátků s vůní jahelné kaše oslazené medem a skořicí, pečenými plackami a bylinným čajem. V každé chaloupce, která má tou dobou otevřené dveře, doslova a do písmene přivoní k těmto kouzelným svátkům.


Když jsem zase hrdá na to, že jsem Čech



Do Rožnova pod Radhoštěm jezdím často, ale jakýmsi nedopatřením mi uniklo jedno místo, které ale při své další návštěvě už nevynechám. Vzpomněla jsem si na svoji kamarádku, která mi jej před lety doporučovala, ale já jsem tenkrát jaksi „nezabrala“.

Svíčkárna Unipar je firma, která sídlí v budově bývalého hostince těsně u lesa. V žádném případě zvenku nevypadá jako honosný podnik, ale je to stále milá chaloupka, tak trochu připomínající ruské děrevně, kde sídlí Děd mráz. Obzvláště v zimě, kdy před domem svítí obří adventní svíce, všude je čisto, nikde žádná zbytečná reklama, cedule nebo ohyzdný nápis.



Uvnitř mne nadchla krásná prodejna plná svíček různých vůní, barev a moderních i tradičních vzorů. Vše doplněné vkusnou dekorací a potřebami, které ke svíčkám patří jako podnosy, svícny, dózy, atd. To vše si tam může každý koupit a věřte, že neodoláte. Ba naopak zde strávíte mnoho času vybíráním té, která je lepší nebo hezčí, a nebo prostě, která se vám hodí do vaší momentální dekorace.


Zprvu jsem byla mile překvapená a potěšená tímhle příjemným prostředím, ale mé opravdové nadšení nastalo až po prohlídce samotné výrobny. Majitel a tvůrce svého knohhow pan Miroslav Šupler prozradil, jak to vlastně vzniklo, že namísto briket vyrábí svíčky a jak mu to v tom kapitalistickém světe jde.



Před mnoha lety si totiž koupil stroje na výrobu briket, ale ten nebyl k použití, zato z něj jednou vypadla při pokusu svíčka a to je vlastně začátek příběhu. Pak už nastaly alchymistické pokusy, jak to udělat, aby se při hoření nevypařovaly škodlivé látky a vznikla svíčka, která hoří čistým, jasným plamenem, prohořívá postupně dlouhou dobu a zejména se z ní uvolňuje jen vodní pára a oxid uhličitý. Výrobky navíc barví tak, aby barva byla jen na povrchu a s hořením nepřicházela vůbec do styku. To vše jeho svíčky odlišuje na míle daleko od všeho ostatního, co lze u nás koupit.


Skutečně se nelze divit, že mezi jeho klientelu patří například dánská královská rodina, která mu dala přednost před ostatními výrobci. Exkluzivně pro ni vyrábí designové svíčky dle jejich požadavků.



Mohli bychom tak pokračovat a vyjmenovávat třeba Madonu nebo japonského císaře a nestačili bychom se divit. Na první pohled bychom neuhádli, které svíčky je zaujaly, protože jsou vkusné a decentní. Liší se například texturou nebo jemnými detaily vzorů. Nicméně v jeho prezentační místnosti ale najdeme i takové, které jsou na první pohled dost nápadné. Ve spolupráci s firmou Preciosa dodává sady tmavých luxusních svící na Blízký východ. Krom toho tu také najdeme i dárkové sady pro různé firmy vyrobené na objednávku, ale také svatební kolekce v hodnotě tisící korun.


Až se zase budu toulat beskydskými kopci, nezapomenu zajít do zdejší výjimečné rodinné firmy a příponu si ten pocit hrdosti, který jsem zde měla. Na někoho kdo potvrzuje pravidlo zlatých českých ručiček a dělá nám ve světě tak dobrý zvuk.

70 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page