top of page
  • Writer's pictureBarbora Pavlišová

Kavárny s duší, ze kterých se mi nechtělo odejít

Updated: Jan 31, 2020

Každý z nás rád posedí v klidu u šálku kávy či čaje, a to obzvlášť tam, kde je příjemně. Co si ale budeme povídat, ne všude má místo atmosféru včetně příjemné obsluhy a dobrých produktů. Nabízím zde tři kavárny, které mne zaujaly.





Jako za Valdštejna


Možná není příliš známo, že se kousek od centra Jičína nachází nádherný příklad renesanční Sala terreny zvané Valdštejnská lodžie. Ukončuje tak de facto propojení s Jičínem překrásnou, téměř dvoukilometrovou alejí. Je to dost unikátní a u nás nemající obdoby. Lodžie ožívá různými akcemi a příležitostnými výstavami, ale naštěstí zde otevřeli i zajímavou kavárnu. Je to přesně můj styl, různé židle a stoly, nevyumělkované a antikvariátní, s nabídkou místních piv a netradičních zákusků. Pokud chcete, můžete si nápoj vzít na lodžii a pozorovat tak lokálku, která často jezdí kolem.


Zámecká kavárna v empíru


Moje touha podívat se do zámku Kačina mne tam přivedla v deštivé dny letního rána. Liduprázdno a ticho zámeckého parku bylo přesně to, co jsem očekávala. Park mne uchvátil a zdánlivá studená krása empírového zámku mne lehce přenesla do časů minulých. Počasí způsobilo, že jsem zavítala do zdejší překrásné kavárny. Salónek je skutečně jako by čekal na zámeckého pána. Když se posadíte tak, abyste měli výhled do krajiny nebo jen tak k oknu, je vás naprosto jedno, co jíte a pijete. Vše ale bylo dobré včetně příjemné kavárenské slečny.


Kávička v židovské čtvrti


Těsně u vstupu do židovské čtvrti v Boskovicích narazíte na fajnovou kavárnu s názvem Dogvill. Ráda tam chodím, protože mi vždy nabídnou, i přes mé chatrné znalosti, přesně tu kávu, kterou si vychutnám. Mají opravdu nepřeberné množství druhů z celého světa. Můžete tam ale jít i s mladší generací, protože těm nabídnou dětský koktejl a pochopitelně také zákusek. Nejstylovější je si sednout za teplých večerů ven na ulici jako bychom byli v Itálii, a nebo do vedlejší místnosti pěkně do křesílka. Rychle odcházet se vám určitě nebude chtít.



86 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page